• Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws
  • Common Carnaval Nieuws

Common Carnaval Nieuws

Common Carnaval, Nederlandse inzending voor Europese Karel de Grote Prijs voor jongeren 2016.Common Carnaval, het initiatief van eerstejaars studenten iArts van  Zuyd Hogeschool in Maastricht is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Europese Karel de Grote Prijs voor jongeren 2016.

Het project, dat als doel had verschillende maatschappelijke groepen te verenigen en asielzoekers welkom te heten in Maastricht, trok veel aandacht tijdens de Limburgse vastelaovend dit jaar. Voor het project werd een tijdelijke carnavalsvereniging in het leven geroepen, met een Raad van Elf, bestaande uit kunststudenten, vluchtelingen en jonge Maastrichtenaren.

Oude en nieuwe Maastrichtenaren bouwden aan een carnavalswagen en zelfgemaakte kostuums.
De jongeren werden ondersteund door Stichting Elisabeth Strouven, Tout Maastricht, Code 043,  iArts Maastricht, de Tempeleers, Not Just A Number, Het Geluid Maastricht, Fashionclash, COA, Bureau Europa,    Zuyd Hogeschool, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, designer Ebby Port, Dear Hunter, Stichting Kanunnik Salden,  Jonathan Vos Photography, Buro Noto, Vluchtelingenwerk en jongerenraad Maastricht.

De jury, die dit jaar bestond uit Europarlementariërs Jeroen Lenaers (CDA/EPP), en Agnes Jongerius (PvdA/S&D) en de Europese vertegenwoordiger van de Nationale Jeugdraad Sjoukje van Oosterhout, koos unaniem voor Common Carnaval. 

“Het op deze manier betrekken van 'nieuwe Europeanen' bij een eeuwenoude Europese traditie is een mooi gebaar. Het benadrukt de mogelijkheid voor nieuwkomers om opgenomen te worden in bestaande gemeenschappen; zonder dat iemand de eigen identiteit helemaal hoeft in te leveren. Projecten als deze geven hoop in deze woelige tijden en laten zien dat jonge mensen van waar ook vandaan openstaan voor vernieuwing en voor elkaar. “ aldus Agnes Jongerius.

Jeroen Lenaers: “Als carnavalsvierder in Maastricht heb ik afgelopen februari Prins Ali en zijn gevolg voorbij zien trekken in de carnavalsoptocht. Europeanen en niet-Europeanen, hoe verschillend ze soms ook kunnen zijn, komen op eigen initiatief samen om te delen in elkaars tradities.”

Het Europees Parlement verleent de jeugd editie van de Karel de Grote Prijs elk jaar aan jonge mensen tussen de 16 en 30 jaar die een project hebben georganiseerd dat het Europees bewustzijn bevordert. De nationale inzendingen uit de verschillende lidstaten dingen mee naar de Europese Karel de Grote Prijs die op 3 mei zal worden uitgereikt tijdens een ceremonie in Aken.